Инициативен граждански комитет призовава и българските, и всички други евродепутати да гласуват против ратификацията на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (ТПТИ) и всеобхватното инвестиционно и търговско споразумение между Канада и ЕС (СЕТА). В отворено писмо от инициативния комитет изтъкват, че трансатлантическото споразумение не е икономически, а политически договор.

Според тях безспорно най-неприемливата клауза в ТПТИ е въвеждането на механизъм за защита на инвеститорите /ISDS/-търговски трибунали, които тълкуват дали и доколко са нарушени правата на инвеститорите. Въпросната клауза давала възможност на чуждестранни компании да съдят държави, когато правителствата приемат нови или променят вече съществуващи закони, които рефлектират върху планираните от корпорациите печалби. Гражданите намират за недопустимо публичната власт да бъде приравнявана до обикновения икономически субект, който е страна по търговски взаимоотношения.

В отвореното писмо се отбелязва, че държавата и сега е страна по търговски дела, но с приемането на въпросния механизъм самата публична власт би била заложник на корпоративни интереси. Подчертава се, че е фатално публични политики да се поставят в зависимост от съдебната практика на частни арбитражи.

Такава теза подлагала под съмнение функционирането на Европейския съюз като демократична и правна общност. Освен това допълнителната защита на чуждите инвеститори по същество представлявала дискриминация към местните инвеститори и ще ги постави в подчинена позиция спрямо външните.

Според инициативния комитет европейското и национално законодателство ще бъдат поставени в зависимост отамериканското одобрение още на ниво законотворчество. Регулаторното споразумение било в разрез със самото понятие за суверенитет и превръщало документа ТПТИ от икономически в политически.

Европейските синдикати също приемали с притеснение трансатлантическото споразумение. То е продиктувано от произтичащите от него уеднаквявания в трудовото законодателство.

Подчертава се още, че ЕС защитава потребителите от внос на ГМО храни и продукти, които съдържат техни остатъци, от пестициди, говеждо и пилешко, третирано с хормони и стимули за растеж. Има и културно обусловени изисквания за екологичност на производството, за хуманно третиране на животните и т.н. В САЩ такива ограничения нямало.

От инициативния комитет ще внесат отвореното писмо-призив утре в 11.00 часа в представителството на Еврокомисията и Европарламента в София, на ул. „Раковска 124".