Интернет търговец е санкциониран за умишлено премълчаване на важно условие. Ако клиентите не го изпълнят, не могат да се възползват от обявена отстъпка от 35 % при онлайн поръчка на храна. Това съобщават от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Търговецът заблуждавал потребителите, че автоматично ще получат обещания отбив от цената, в случай че поръчката им е над определена сума.

Въпросната минимална сума обаче се формирала от сбора на цените на поръчаните артикули и след приспадне на отстъпката от 35%.

Така, например, ако минималната сума на поръчката, при която потребителят може да се възползва от обявената отстъпка, е 10.00 лв., то той трябва да закупи един или повече продукти на обща стойност над 13.50 лв., за да получи намалението.

Комисията за защита на потребителите е констатирала, че потребителят не е информиран своевременно и коректно за това условие.

Прикриването на тази информация можело да подтикне клиента да извърши поръчка, която не би осъществил, ако е знаел за действителните условия. Прилаганата нелоялна практика е в ущърб на икономическите му интереси, категорични са експертите от КЗП.

Санкция до 30 000 лв. предвижда законът за въпросното нарушение.