Орбител Орбител и GloBul постигнаха споразумение за взаимно свързване на своите мрежи, което е първото след падането на монопола върху фиксираните телекомуникационни услуги на 1 януари 2003 година.

Свързването на лицензираните след края на монопола телекоми с останалите оператори е едно от задължителните условия за създаването на реална конкуренция на пазара на стационарни телефонни услуги.

Директната връзка между мрежите осигурява на всички гласови услуги на Орбител, при разговори с мобилната мрежа на GloBul, качество и стабилност, идентични с тези на традиционната телефонна услуга.

ГлобулЗначителното подобрение на качеството ще се отрази както при новите, така и при действащите услуги от фамилията Орбифон.

В резултат на споразумението между GloBul и Орбител, абонатите на двата оператора ще могат да избират директно телефонните номера на потребителите на другата мрежа.

След лицензирането си като телефонен оператор през юли 2003 г., Орбител получи номерационен капацитет в София и всички областни градове. Той се предоставя на потребителите на новите интегрираните услуги за глас и данни на оператора.

GloBul и Орбител очакват изграждането на взаимната свързаност на мрежите им и техническите тестове да приключат до средата на май.