"Горнооряховският суджук" се оказва единственото ни защитено наименование в Европейския съюз, съобщи пред БНР експертът в Дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа" в Министерството на земеделието и храните Иванка Статкова.

По думите й до момента в европейския регистър на защитените наименования и географски указания фигурират повече от 1200 продукта, сред които само един е български - именно суджукът.

През последните години българските производители проявяват активен интерес към европейска защита на продуктите си и вече има няколко заявки. Сред тях - за българското розово масло, филе "Елена", пастърма и други, допълни още Статкова.

Стремежът на ЕК е процедурата по признаването на защитените наименования и географски указания да се облекчи и да стане по-кратка.
Процедурата за защита на продуктите е сложна и дава право на други производители да възразят срещу вписването на даден продукт в регистъра.