Протест Синдикалните организации в тютюневата промишленост към КНСБ и КТ “Подкрепа” започнаха протестен митинг пред Министерството на икономиката.

Над 1500 тютюноработници скандират “предател”, “оставка” и "искаме парите си", "идете си още днес, сега само ви гоним, после ще искаме съд. Лозунгите на плакатите гласят: "Съдбата на тютюнопроизводителите е съдба на България" и "Искаме яснота за бъдещето на България".

Проявата е организирана срещу продажбата на “Булгартабак”.

Синдикалните лидери на КНСБ и КТ “Подкрепа” Желязко Христов и Константин Тренчев влязоха в сградата на Министерството на икономиката, за да разговарят с вицепремиера Николай Василев, но преговорите се провалиха.

Вече втора година върви приватизацията на “Булгартабак” в пълна непрозрачност, нарушава се Конституцията и не се зачитат съдебните решения, заявиха протестиращите. Те припомниха и думите на Николай Василев пред парламентарната икономическа комисия, че ако той разбере, че някой ще купи “Булгартабак” и после ще го препродаде, той сам щял да го разстреля и после да застреля и себе си. В този дух протестиращите призоваха: "Господин вицепремиер, разстреляйте се". Освен това работниците пуснаха валс и призоваха министъра да изтънцува "последния си валс".

От понеделник - 31 март, във фабриките на БТХолдинг, където заплатите не са изплатени, започват ефективни стачни действия, а в останалите - протести.

Синдикалните организации освен за оставката на министър на икономиката Николай Василев настояват и Агенцията по приватизация да поиска подобряване на офертите по сделката.

Синдикалистите предлагат да бъде създаден Обществен съвет, който да контролира сключването на сделката за "Булгартабак".

Митингът ще завърши пред сградата на Министерски съвет.

Междувременно стана ясно, че адвокатът на “Табако кепитъл партнърс” Георги Събев е изпратил покана до вицепремиера Николай Василев за свикване на извънредно общо събрание на “Булгартабак”.