Има голяма вероятност от газова криза у нас. Ако тя продължи повече от 20-30 дни, със сигурност ще пострада бизнесът ни.
Това признание направи пред журналисти служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, след като участва във форум „Природен газ: инфраструктура, пазари и услуги".

Поскъпването на природния газ - наложително, настоява „Булгаргаз"
Още...

Енергийният министър отсече, че най-важното в подобна ситуация е страната ни да е готова за евентуална газова криза и именно заради това служебното правителство следи внимателно ситуацията в Украйна, като дори вече подготвя кризисен план.
Ако спрат доставките на газ или ако дори намалеят, положението в България ще стане тежко", продължи Щонов и обясни това с пълната ни зависимост на доставките от една единствена тръба, която идва от Русия и минава през Украйна и Румъния.

Друг проблем за страната ни е и малкият местен добив на природен газ, който може да стигне само за покриване на около 5% от потреблението през зимата. Газовото ни хранилище в Чирен пък може да дава най-много до 4 млн. кубически метра на ден, което означава, че може да се източи за 120 дни, а толкова дълга газова криза е малко вероятна. Въпреки това хранилището в Чирен продължава да се пълни, като вчера то е било запълнено на 80% и общо има 440 млн. кубически метра природен газ.

Именно заради това задача номер 1 пред служебния кабинет по отношение на застрашените газови доставки е интерконекторната връзка със съседна Гърция (за която се говори усилено вече 4 години, б.р.). „Вече имаме подписано споразумение, с което Гърция ни обещава, че в условията на криза ще получаваме от нея сигурни 1 млн. кубически метра природен газ на ден. Водят се преговори тези застраховани доставки да бъдат 3 млн. кубически метра на ден, а ако станат 5 млн., то проблемите ни ще бъдат решени", обясни министърът.

Щонов призна обаче, че цената на газа от Гърция ще е по-висока от тази на получавания в момента, но се зарече, че при газова криза няма да съществуват финансови проблеми и пречки. Друг плюс на газа от Гърция е и неговата независимост, докато за да получаваме газ от другата ни южна съседка Турция са необходими по-сложни споразумения и договорки.

По отношение на интерконекторната връзка на страната ни с Румъния, министър Щонов посочи, че при газова криза няма да може да разчитаме на доставките на газ от северната ни съседка, тъй като те ще са достатъчни само за работата на „Топлофикация - Русе".

Друга ключова стъпка, която енергийното министерство предприема за справяне с евентуална газова криза, е подготовката на топлоцентралите у нас за преминаване на режим на работа не с газ, а с мазут. Това от своя страна изисква осигуряване на големи количества мазут, но и проверка на самите централи.
Дори и обаче топлофикациите да започнат да работят на мазут, те пак ще имат нужда от газ, който да нагрява този мазут. Въпреки това при газова криза домакинствата, които се отопляват на парно, няма да бъдат засегнати, тъй като те вече ще са преминали на отопление с мазут.

3-те процента българи, които използват природния газ за отопление през студените месеци, са защитени потребители и ще бъдат последните, които ще бъдат изключени, дори и да има газова криза.

Служебният енергиен министър коментира и поредната смяна на директора на АЕЦ „Козлодуй", като обясни, че е много доволен от работата на досегашния шеф на атомната централа Иван Генов, но за следващия етап на развитие на АЕЦ „Козлодуй" е необходим нов човек.
„Няма план за това кой директор да се смени. Ние гледаме работата на едно дружество, виждаме къде може да се подобри и където е необходимо правим промените", се зарече още Васил Щонов.