В най-кратки срокове трябва да изградим единна система за търсене и спасяване при авиационни произшествия. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова по време на първата междуведомствена среща по търсене и спасяване във въздушния транспорт. Срещата се проведе в ДП „Ръководство на въздушното движение", съобщават от министерството.

Необходимо е в най-кратки срокове да бъде изработен и приет Национален план за търсене и спасяване при авиационни произшествия. Целта е да бъде изградена ефективна и работеща система по търсене и спасяване, обясни Ангелкова.

В плана ще бъдат разписани всички дейности и правила за работа между отговорните институции и организации при възникване на авиоинцидент, ще бъдат включени плановете за обучение и тренировки на спасителните екипи и персонал, както и ще бъде описано необходимото техническо оборудване и информационно и комуникационно обезпечаване.

В Националния план ще бъдат конкретизирани задачите и дейностите и на Координационния център за търсене и спасяване при авиационни произшествия, като това ще гарантира бърза първоначална реакция, както по суша така и по вода, посочи още министърката.

Планира се около 2 млн. лв. на година от аеронавигационните такси да бъдат отделяни за изграждането и поддържането на ефективна и работеща единна система. Таксите се събират от ДП „Ръководство на въздушното движение".

Тези средства са предвидени целево само за дейности по търсене и спасяване и се отделят съгласно ангажиментите на България, като страна подписала Чикагската конвенция на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Предвижда се те да бъдат използвани основно за оперативни разходи, обучение и тренировки на спасителните екипи и персонал и покриването на неотложни нужди, свързани със закупуването на технически средства, горива и други.

От транспортното ведомство уточняват, че за да бъдат отпуснати тези средства е необходимо разходването им да бъде одобрено от Международната организация на авиационните превозвачи (IATA), като очакванията са процедурата да приключи до края на тази година. По време на разговорите е уточнено, че още в понеделник ще започне работа, назначената от министър Николина Ангелкова междуведомствена работна група, която ще изготви Националния план, който да бъде представен възможно най-бързо пред IATA.