Европейски сертификати за оценка на сигурността на кораби и пристанищни съоръжения получиха 15 служители на Главна дирекция «Гранична полиция», работещи в граничните служби в Бургас и Русе.

Сертификатите дават на българските гранични полицаи правомощията на специалист - експерти, които да участват в дейността на Съветите по изготвяне и изпълнение на плановете за сигурност на пристанищата. Знанията и уменията, придобити от граничарите, са част от реализирането на пилотен проект между Главна дирекция «Гранична полиция» и Федералната полиция на Германия - «Въвеждането на най-добрите практики на Европейския съюз за сигурност на пристанищата и опазване на обществения ред».


Проектът продължи 6 месеца и е с бюджет от 247 900 евро. Той е изцяло финансиран от ЕС по програма ФАР.


В рамките на проекта заедно с немските партньори са разработени, а в последствие и приети, предложения за изменение за условията на реда за постигане на сигурността на корабите и пристанищата, които предвиждат допълнителни правомощия за органите на МВР, респективно и на Гранична полиция.

Дефинирани са конкретни предложения за допълване на съществуващите нормативна база по отношение компетенциите на Граничните власти по море.