АЕЦ - вход Групата по атомни въпроси към Европейския съюз на свое заседание през следващата седмица ще определи техническото задание, по което в края на ноември ще се проведе партньорската проверка за проектната безопасност на 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ “Козлодуй”. Това съобщи министърът на енергетиката Милко Ковачев.

Днес в нашата мисия в Брюксел Министерството на енергетиката и на енергийните ресурси е изпратило цялостен информационен пакет по всички въпроси за проектната безопасност на 3-ти и 4-ти реактор. Той ще бъде предоставен на Групата по атомни въпроси.

Мисията ни в Брюксел е потвърдила, че партньорската проверка ще е през ноември.

Милко Ковачев отрече публикуваното в медиите твърдение на турския му колега, че на 5 октомври турският енергиен министър пристига в София за преговори за износа на български ток.

Този въпрос обаче най-вероятно ще бъде обсъждан по време на визитата на президента Георги Първанов в Турция от 7 до 9 октомври. Очаква се в делегацията да участва и министър Ковачев.

Министърът на енергетиката съобщи още, че утре в “Държавен вестник” ще бъде публикувана и наредбата за конкурсите, след което реално може да стартира приватизацията на електроразпределителните дружества.