БрашноЦената на хляба би трябвало да спре да се повишава, ако правителството приеме на заседанието си в четвъртък предложението на министъра на земеделието Мехмед Дикме на пазара да бъдат 100 000 тона пшеница от държавния резерв и да се внесе същото количество. Това заяви пред БНР председателят на браншовата камара на хлебопроизводителите Борис Инчев.

Важен е начинът, по който освободеното жито ще бъде продадено на производителите на брашно и, респективно, на хляб. Една умела намеса спокойно може да уравновеси цените на житото и на брашната и да доведе до спокойствие в цената на хляба на ниво от около 80 стотинки. И всякакви писания от рода на 1.50 – 2 лева са смешни и безпредметни, коментира Инчев.

Освобождаването на 100 000 тона от държавния резерв не е достатъчно. Необходимо е да се пуснат 300 000 тона, коментира от своя страна председателят на Федерацията на хлебопроизводителите Венцислав Атанасов. Според него, държавната намеса в пазара на зърно ще спре повишаването на цената на пшеницата и дори може да я понижи.

Ако в момента се спазва споразумението между браншовите организации и Министерството на земеделието и горите, съотношението между цените на зърното, брашното и хляба да е 1:2:4, хлябът трябва да се продава на цена 1.04 лева за килограм, допълни Атанасов.