Против въвеждането на т. нар. данък „вредни храни" се обявиха фирми от хранително-вкусовата промишленост, съобщава БНТ. Браншът смята, че налогът ще доведе до фалити на фирми, съкращения на служителите или увеличаване на цените на продукцията с минимум 10%.

Припомняме, проектът за данък „вредни храни" е на здравното министерство. Предвиден е като мярка срещу борбата с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот.

Производството на безалкохолните и енергийните напитки с високо съдържание на захар или сол, както и продукти с трансмазнини ще бъдат засегнати от новия данък. Трансмазнините повишават нивата на вредния холестерол.

След въвеждането на данък „вредни храни" няколкостотин фирми в страната ще трябва да намалят персонала и производството. Това пък щяло да увеличи нелегалния внос.

60 души работят в едно от предприятията за плодово-захарни консерви в Пловдив.

Собственикът на фирма за плодово-захарни консерви инж. Стойко Кировски коментира, че Турция и Сърбия са огромен производител на сладки неща, така че щяло да се стигне до куфарна търговия. Той смята, че ефектът, който министерството на Москов гони - да събере 240 млн. от данък вредни храни, нямало да се получи.

Стойко Кировски смята, че ако данъкът бъде въведен, фирмите трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин, защото размерът му е в рамките на тяхната печалба.

Самият той би предложил при износ в трети страни да ползват субсидии, за да могат да компенсират загубите.

Прогнозата е, че фирмите може да се спасят от фалит ако се повишат цените. Тогава обаче ще срещнат отпор от големите търговски вериги.

От браншовите организации смятат, че данъкът ще насочи потребителите към подобни стоки, които не са по-малко калорични, но не са обхванати от данъка. Това щяло да се отрази и на конкурентоспособността на сектора, и на всички представители на бизнеса.