Граждани на Силистра протестираха срещу високите сметки за ток през януари. Хората настояват за пълна ревизия на електроразпределителното дружество "Енерго Про", защото, според тях, сметките им са надписани, съобщава БНР.

Припомняме, вчера от Енерго-Про обясниха защо сметките за ток през януари обикновено са по-високи от тези през декември. Според дружеството това се дължи основно на факта, че заради девет празнични почивни дни в края на декември и началото на януари, отчитането на потребената енергия през месец декември приключва с няколко дни по-рано от обичайното.
Така сметката за декември включва консумацията на електроенергия за по-малко дни, а сметката за януари - за повече дни.

Днес стотина граждани се събраха пред сградата на "ЕнергоПро", за да протестират. Те носеха запалени свещи. Протестиращите не приемат аргументите на компанията, че високите сметки са заради по-дългия период на отчитане на електромерите и комбинацията от девет последователни почивни дни и много ниски температури.

Припомняме, в началото на месеца над 2000 души в Благоевград се включиха в протест срещу високите сметки за ток на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. 

Пред центъра за обслужване на клиенти недоволни от сметките си за ток за месец декември символично запалиха фактурите си на стойност от 180 до 570 лева за изтеклия месец и се заканиха, че няма да платят. Сред запалените фактури имаше и такива на бизнесмени за суми над 8000 лева.

Подобен протест имаше и в края на януари в Благоевград и Сандански, когато протестиращи отново демонстративно запалиха фактурите си.