Синдикатът на служителите в затворите в България се присъедини към недоволството на полицаи, военни и пожарникари срещу предложението на кабинета да увеличи възрастта за пенсиониране в сектор "Сигурност", за което те изразиха протестна готовност. В декларация, изпратена до медиите, от синдиката заявяват:

"Обявяваме се срещу заявените от Министъра на труда и социалната политика намерения засягащи и ограничаващи социални права на служителите в Сектор Сигурност. Категорично не одобряваме и не приемаме предложение, което не е подкрепено с необходимите анализи, аргументи и обществена дискусия по темата. Принудени сме да поискаме оставката на министъра на труда и социалната политика и да започнем подготовка за протестни действия, само месец след последния наш протест по друг повод."

Служителите в затворите в България смятат, че подобни действия водят единствено до противопоставяне и конфликт между отделни съсловия, групи и професии и са "в ярък контраст с необходимостта от национално съгласие в настоящия тежък период за страната".

"Напълно неприемлив и недопустим за нас е  всеки опит за стартиране на театрална реформа при липсата на ясно обявена и дискутирана в широк кръг конкретна стратегия за развитие на целия сектор", допълват от синдиката на служителите в затворите. "Обявените намерения и реални действия на всички правителства в последните години са крайно обезпокоителни за нас (служителите в затворите), не са подчинени на ясна и единна визия за развитие на сектора, планират се и се провеждат без реалното участие на професионалистите, които засягат", обезпокоени са от бранша.

От съсловната организация настояват и за отговор на следните техни въпроси:  "Защо решения, водещи до промени, засягащи служителите в сектора и нашите членове се взимат на тъмно без знанието и без допитване до синдикалните организации и обществеността ?    От едни прибързани неефективни решения, взети в условия на пълна непрозрачност, несъобразени с конкретните нужди на националната сигурност, повече губят или повече получават данъкоплатците ?" питат от синдиката и продължават:

"Защо  служебното правителството, се занимава с проблеми, които не са в неговите правомощия ? Защо на българския данъкоплатец му се вменява идеята, като съзнателно се подава неясна или често напълно невярна информация, че социалните придобивки на служителите в сектор сигурност са незаслужени спрямо останалата част на обществото, и такива промени са неизбежни, с оглед поети ангажименти на страната ни пред институциите на ЕС ?"

"Тъй като така създалата се ситуация е напълно неприемлива за нас, а за несъстоятелността на подобни предложения ясно говори надигащата се вълна от протестни настроения, от името на нашите членове казваме: Господа управляващи, настоящи и бъдещи, говоренето от наша страна беше до тук ! Действията ни занапред ще зависят от Вашите !", заявяват в заключение от синдиката на служителите в затворите.