Инспектори от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури от Ловеч, Добрич и Габрово хванаха двама бракониери и иззеха 400 метра бракониерски мрежи. Съставени са общо 6 акта на любители риболовци за нарушения на Закона за рибарството и аквакултурите. Всички нарушения са констатирани при проверка по водоеми, съобщават от ИАРА.

В Ловеч инспекторите са извършили проверка на язовир „Сопот". Контролните органи забелязали две лица с гумена лодка във водоема да извършват нерегламентиран стопански риболов. Нарушителите са хванати на излизане от водата след залагане на мрежите. Съставени са им два акта за нерегламентиран стопански риболов. От тях са иззети 2 бр. рибарски мрежи с обща дължина 50 метра и гумена лодка.

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Добрич са извършили нощна проверка на езеро „Дуранкулак". Във водата там са открити и извадени 400 метра бракониерски хрилни мрежи и 2 бр. парагад. Уловената в тях около 15 кг сребриста каракуда е освободена и върната във водата. Уредите са унищожени и e съставен протокол срещу неизвестен извършител.

В Габрово ИАРА извършила масирани проверки по водоеми в региона, относно спазване нормите за любителски риболов, съгласно ЗРА. Проверени са поречието на реките Янтра, Росица, Видима, язовир „Александър Стамболийски", както и микроязовири в региона. Установени са 6 нарушения за които са съставени актове. Контролните органи са проверили и три регистрирани аквакултурни стопанства,като там нарушения не са констатирани.