Издръжката на живот на 1 лице от 4-членно домакинство (2 възрастни + 2 деца) в края на юни достигна 547.12 лв., изчислиха от КНСБ.

Това означава, че това домакинство трябва да разполага месечно с 2 188 лв., за да се храни и да поддържа разходите си за дома, да се облича, образова и почива спрямо средните български стандарти.

Ръстът на годишна база е 3,6 процента, като данните за относително задържане на ценовите равнища.

Основната причина за това намаление е сезонният спад в цените на някои хранителни стоки и особено на пресните зеленчуци.

Това са основните параметри на предценовия шок, чиито ефекти очевидно ще се проявят в пълна сила от следващото тримесечие в резултат на увеличение на цените на електроенергия, водата, природния газ и в определени случаи на топлоенергията, от началото на месец юли т.г., коментират експертите на КНСБ.

Допълнителната калкулация на вече настъпили ценови изменения след периода на наблюдение или очаквани такива в близките няколко месеца дава основание да се счита, че на базата на първичния ефект и на косвеното влияние върху значителна част от хранителните и нехранителните стоки, издръжката на живот в края на годината ще достигне около 556 лв., или нарастване с около 20 лв. на член от 4-членно домакинство.

Очертаващата се динамика от нарастването на монополните цени, потвърждават очакванията, че средногодишната инфлация ще има стойност не по-малка от 3.6 на сто (като само комулативният ефект от новите цени на електроенергията върху всички стоки и услуги ще е около 1.7%), сочи анализът на КНСБ.

Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 205,05 лв. на 1 лице, което показва намаление с 0.4% спрямо март т.г. и увеличение с 3.3% спрямо юни 2010 г.

По равнище на разходите за труд европейската класация ни отрежда последното място. През 2011 г. по данни на Евростат, средният разход за 1 ч. труд в България (3.5 евро) е 6.6 пъти по-нисък от средното равнище на ЕС-27, 2 пъти от Полша, 1.7 пъти от Латвия, 11 пъти от Дания.
Този факт за пореден път поставя остро въпроса за бързата конвергенция на ценовите нива към средно европейските и трайно задържане на разходите за труд на последно място.

От КНСБ искат незабавно прилагане на адекватни мерки, насочени в подкрепа на доходите на домакинствата, като се обсъдят варианти за 10-процентно увеличение от 1 януари 2013 г. на заплатите в бюджетния сектор и пенсиите, както и на размера на минималната работна заплата на 330 лв.