Сайтът за сравнение на цените на храните е направен майсторски, с много добър дизайн е, но, отвъд шегата, мярката е много слаба. Много хора нямат умението да посещават сайт и да сверяват цените. Твърде много шум за нещо е този сайт. Това мнение изрази пред БНТ Димитър Събев от Института за икономически изследвания.

По думите му инфлацията в България не е съвсем българска, а е вносна заради пост ковид периода, заради войната в Украйна и много други фактори. Инфлацията не трябва да се бори с български средства, като например да се вземе решение да се отреже малко бюджетът, посочи Събев - в икономиката винаги е въпрос на баланс.

"Да се бори световна инфлация с български средства е вредно и опасно", предупреди икономистът.

Най-доброто правителство е това правителство, което най-малко управлява. Голяма част от политическите решения се взимат така, че да бъдат видени от хората, а не да бъдат ефективни, смята Димитър Събев, според когото повече трябва да се инвестира в родното производство.

Димитър Събев увери още, че държавата няма да фалира.

Поне 5 търговски вериги са готови да дават информация в сайта за цените на храните

Поне 5 търговски вериги са готови да дават информация в сайта за цените на храните

Няма данни българските рибари в Румъния да са направили каквото и да било нарушение

Икономистът Кузман Илиев добави, че сайтът на служебната власт за цените на храните е кьорфишек. Това е опит да се покаже нещо на нашите европейски партньори, че България прави нещо за инфлацията, но няма да има практически ефект от това нещо, изтъкна Илиев.

Според него няма да можем да видим скоро успокоение на инфлацията, защото има много дълг в системата и когато някои вдига лихвите, за да успокои инфлацията, тръгва да бута картонената кула. Кузман Илиев смята, че лихвите ще стават още по-високи, а когато задълженията са по-високи, се изплащат много по-трудно.

Прогнозата му е, че дефицитът в бюджета ще е много по-голям и дефицит от 6-7% ще ни се види скромен. Разходите на държавата отиват към 44% и това означава, че държавата политизира икономиката и се вайка, че има корупция. Много хубаво звучи да се раздават пари за социална политика, но след това задължаването е по-голямо, обясни Кузман Илиев.