Без акциз и ДДС, цената на дизела вчера е била втората най-висока в ЕС. Тя е с 22 стотинки над средната за ЕС.

Бензинът също е бил по-скъп от средното за 28-членния блок - с 13 стотинки, а неговата цена е била четвъртата най-висока в ЕС.

Тези данни изнесе в студиото на Нова телевизия депутатът от РБ Мартин Димитров.

По темата за високата цена на горивата в България, Димитров бе категоричен, че единствената мярка, която е разумно да се предприеме, е да се подкрепи конкуренцията.

Конкуренцията регулира пазара и цените. Според Мартин Димитров в момента в България има скрити пречки пред вноса на горива и суровини, затова и пазарът е изкривен.
Той даде уверение, че прави проверка на регулаторните режими, за да види къде и точно кои са тези скрити пречки, които отблъскват вносители.

Реформаторът изтъкна и че Комисията за защита на конкуренцията, която трябва да контролира цените на горивата, не е ефективна. Като положителна стъпка обаче Мартин Димитров изтъкна, че с новия закон съставът на комисията ще бъде изцяло нов за следващия мандат.

"Сега ще има нова КЗК, която трябва да въведе тежки санкции при разкриването на лоши практики", увери Димитров и доплъни: "Искам от правителството и парламента заедно да вземем мерки за насърчаване на конкуренцията."

В студиото мнението на реформатора се сблъска с предложенията на левия Румен Гечев, според когото цените на горивата могат да паднат като се въведат редица ограничения от страна на държавата - определяне на максимален марж, ограничение за смяна на цената във времето или дори поддържане на държавни бензиностанции.

Румен Гечев определи последните проверки по бензиностанциите, като "кампанийно предизборно мероприятие", което е било "предварително обречено".

"На практика българската държава улесни спекулантите. Официални лица казаха на евентуалните мошеници по бензиностанциите да си фиксират апаратите или да си сменят състава на горивата. Такова чудо по света аз не съм виждал", каза Гечев, като допълни, че това обезсмисля цялата проверка и призова престъпниците първо да се ловят и после да ни се съобщава за това.