Сделката за придобиване на електроразпределителното дружество ЧЕЗ зависи от това дали "Инерком Груп" ще обжалва решението на КЗК. Ако не обжалват, значи имат интерес сделката да пропадне, но по-скоро биха обжалвали, коментира пред НоваТВ Владимир Каролев. 

Той оцени "Инерком Груп" като компания, която работи доста добре, печели много добре, но оборотът им е малко под 90 млн. лева и печалбата им е малко под 10 млн. лева годишно.

КЗК забрани на "Инерком" да купи ЧЕЗ
Обновена

КЗК забрани на "Инерком" да купи ЧЕЗ

Заплашва конкуренцията

"Няма как един пилот на яхта да стане пилот на лайнер", отсече той и допълни, че Гинка Върбакова не би могла да организира инвестициите, които са необходими.

Каролев обясни, че когато са се приватизирали ЕРП-тата е имало кредитни изисквания и не е било позволено на малки оператори да ги придобият, защото и тогава е имало много високи изисквания, както сега.

Той припомни, че и трите съществуващи ЕРП-та в България водят дела в Межуднародния арбитражен съд в САЩ. Ако КЕВР се бе намесил, за да развали сделката за ЧЕЗ, то Арбитражният съд щеше да се заеме със случая, добави Каролев.

От "Инерком" са изненадани от решението на КЗК за забрана на сделката с ЧЕЗ

От "Инерком" са изненадани от решението на КЗК за забрана на сделката с ЧЕЗ

След анализ ще обявят следващите си действия

Според него, над 90% е възможността друга компания да влезе в борбата за сделката за ЧЕЗ. Те не искат и няма да останат в България под една или друга форма, категоричен бе той.

Явор Куюмджиев, бивш министър на икономиката и енергетиката обясни, че не би си позволил да коментира решението на КЗК, защото решенията е редно да се изпълняват, а не да се коментират.

Според него сделката за ЧЕЗ е трябвала да бъде спряна по един или друг начин от държавата, защото фирмата на Гинка Върбакова няма достатъчен кредитен рейтинг да събере и да развива всички активи на електоразпределителното дружество, и няма доказана капиталова сила, как ще управлявала подобни активи.

Теменужка Петкова: Президентът разпространява фалшиви новини

Теменужка Петкова: Президентът разпространява фалшиви новини

Правителството не може да стои зад ЧЕЗ

На въпрос, ако "Инерком" обжалват решението на КЗК и то падне, какво би могло да се случи, Куюмдижев обясни, че ЧЕЗ трябва да реши дали да прекрати сделката или не.

Вторият вариант е да се изслуша индийското предложение, а третият да се прекратят всякакви процедури за осъществяването на сделката. Куюмдижев прогнозира, че над 90% е възможността Инерком Груп да не купи ЧЕЗ.

Запитан как би коментирал сделката за придобиване на НоваТВ, Куюмджиев отбеляза, че не разбира от медии и не би свързал подобен случай със сделката за придобиване на ЧЕЗ.

Иван Иванов не се притеснява от забранената сделка за ЧЕЗ

Иван Иванов не се притеснява от забранената сделка за ЧЕЗ

Шефът на КЕВР ще се запознава с мотивите на Комисията, които са 28 страници

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават. Гинка Върбакова и представители на ЧЕЗ дойдоха и на изслушване в парламента.

По искане на БСП бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ в парламента на 14 март, която заседава под председателството на Жельо Бойчев и завърши с не много ясен резултат и искания за още информация. Малко след това самият Жельо Бойчев обяви, че се оттегля от парламента.

Въпреки че по време на срещата в МС между премиера Борисов и Гинка Върбакова е заявен интерес на държавата към активите на ЧЕЗ, после се разбра, че държавата се отказва от участие в сделката.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне напълно контрола в енергетиката.

Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи.

БСП очаква и другите институции да се изкажат за сделката ЧЕЗ

БСП очаква и другите институции да се изкажат за сделката ЧЕЗ

Социалистите приветстват решението на Комисията за защита на конкуренцията