Трудовите инспектори от Главната инспекция по труда (ГИТ) са съставили три акта на строеж, до който не бяха допуснати. Обектът е в град Гоце Делчев, уточниха от ГИТ.

Припомняме, на 30 март трудовите инспектори бяха изгонени със скандал от Антон Балтаджиев с аргумента, че не могат да влизат в частен имот. За обекта има издадено разрешение за строеж на автосервиз и офиси.

Самите инспектори отишли на проверка там, след като видели, че там се строи. Те забелязали десетина работника без предпазни средства.

Мъж нападна трудови инспектори по време на проверка в Благоевград

Мъж нападна трудови инспектори по време на проверка в Благоевград

Работници изливали втора плоча без обезопасителни средства

Две седмици след скандала - на 16 април работодателят е регистрирал 7 трудови договора. Потърсена му е административнонаказателна отговорност за установени нарушения, свързани с безопасността на труда, като са му издадени три акта за установяване на административно нарушение. Санкцията, определена в Кодекса на труда, е между 1500 лв. и 15 000 лв.

Самият Балтаджиев, който не допусна инспекторите, по-късно разпространи видео в интернет. Видеото свидетелства, че инспекторите са обект на обидни квалификации. Проверяваният отказва да ги допусне до обекта, тъй като според него те нямат право да влизат в частния му имот, където работели негови роднини. Според Кодекса на труда инспекторите могат да проверяват всякакви обекти, включително и министерства.

Проверка установила, че Балтаджиев юридически не е свързан с обекта. Строителят, на когото е издадено разрешението, е съдействал на контролните органи.

Срещу агресивното поведение на Балтаджиев инспекторите подадоха сигнали в прокуратурата.