Заместник-министърът на икономиката Йордан Димов, който е част от българската делегация във Виетнам съобщи, цитиран от БНР, че ще преговаря днес с виетнамския заместник-министър на индустрията за по-ниски цени на въглищата, които Виетнам доставя за ТЕЦ „Варна".

Последните сключени сделки са на по-висока цена за въглищата, защото фирмата посредник по тази сделка се опитва да спечели повече, обясниха от Министерството на икономиката.

След като Украйна наложи през септември ембарго за износа на въглища се наложи алтернативна доставка на количеството от Виетнам, но на цена с 20% по-скъпо от предишни договори.
Това обясни още вчера министърът на икономиката Румен Овчаров и коментира, че посредникът в сделката между Виетнам и собственикът на ТЕЦ „Варна" - чешкото електроразпределително дружество CEZ е използвало ситуацията за своя изгода.

От ТЕЦ „Варна" вече обявиха, че по-високите цени на въглищата ще наложат и скок в продажната цена на електроенергията с около 15 %.

Днес заместник-министърът на икономиката Йордан Димов ще се опита да договори с виетнамския си колега доставка без посредник или с по-ниски комисионни, за да се минимизира скока в цената на тока за потребителите.

С последните осигурени доставки за централата производството е гарантирано до Нова година, а новите количества въглища, необходими до края на годината тепърва ще се уговарят.