"Балканфарма" - Дупница е най-голямата исландска инвестиция в глобалната икономика и доказателство за това, което двете държави можем да направим в икономическата дейност на 21 век.

Това заяви исландският държавен глава Олафур Рагнар Гримсон след срещата си с българския президент Георги Първанов. Гримсон е на двудневно работно посещение у нас. По-късно днес двамата президенти участваха в откриването на нова производствена мощност във фармацефтичното предприятие "Блаканфарма" в Дупница.

Новият таблетен цех, чието строителство започна преди 12 месеца, ще произвежда годишно по 3 милиарда таблетки. Собственикът на “Балканфарма” – исланската “Фармако груп”, е вложила 15 млн. долара в изграждането и оборудването на новата производствена сграда.

Първанов открои факта, че исландският му гост е с близо 200-членна делегация у нас, което е знак за нарастващия интерес от исландска страна към инвестиции в България.

Изразяваме увереност, че тази инвестиции ще бъде последвана от други инвестициионни проекти, каза още българският държавен глава. Исландия е твърдо решена да продължи своя принос в икономиката на България, каза от своя страна исландския гост.

На срещата между двамата президенти е била потвърдена подкрепата на Исландия за кандидатурата на България в НАТО, както и за интеграционния процес към Европейския съюз.

Присъединяваме се към вашите усилия да бъдете пълноправен партньор на евросъюза и северноатлантическия алианс, допълни Гримсон пред исландските и българските журналисти.