Ники Василев Анализ на актуалното състояние на “Булгартабак холдинг” ще бъде изготвен до средата на следващата седмица, съобщи пресцентърът на Министерство на икономиката. Това стана ясно след среща на вицепремиера Николай Василев със Съвета на директорите на “Булгартабак холдинг”.

Анализът на актуалното състояние на дружеството ще помогне за вземането на алтернативни решения за по-нататъшното развитие на “Булгартабак холдинг”, обясни вицепремиерът Николай Василев след разговорите. След като се запознае с анализа, правителството ще реши дали приватизацията на холдинга ще продължи по нова приватизационна процедура по същата стратегия или ще се подобри самата стратегия. И в двата случая следва откриване нова процедура по съответната стратегия за приватизация, допълни министър Василев.

По време на разговорите икономическият министър запозна представителите на “Булгартабак холдинг” с причините за прекратяването на преговорите за приватизацията на дружеството с “Табако кепитал партнерс”.

На срещата присъстваха заместник-министърът на икономиката Калоян Нинов, изпълнителният директор на “Булгартабак” Георги Костов, членовете на Съвета на директорите, както и експерти от Министерството.

След разговорите вицепремиерът съобщи още, че по неодитирани данни печалбата за 2002 г. на “Булгартабак” ще бъде по-висока. Печалбата на “Булгартабак – група” за 2002 г. ще бъде приблизително 42.7 млн. лева, а на “Булгартабак холдинг” АД ще бъде приблизително 22 млн. лева.

За сравнение, печалбата на “Булгартабак – група” за 2001 г. е била 9, 490 млн. лева, а на “Булгартабак холдинг” АД – 11, 561 млн. лева.