Иновативен и амбициозен проект за изграждане на икономични и функционални жилища от морски контейнери създадоха нашенци. С огромните цветни кутии се превозват стоки от Китай към Европа. След като приключат жизнения си цикъл по отношение на транспортирането, те влизат в употреба за изграждането на сгради, обясняват проектантите.

Те са проектирани да се справят с изключително тежки атмосферни условия по време на пътуването с кораби. Тъй като продължават да са устойчиви и след това, те са подходящи за изграждане на сгради.

Първият хотел от контейнери вече е проектиран и строежът му започва. Той ще се състои от 100 стаи и ще се намира в София. Той ще бъде най-високата постройка от контейнери в Европа.

Основната цел на проекта е да изпълнява социална функция, обясняват проектантите. С контейнерите ще могат да се изграждат нискотарифни хотели, бунгала, базари и офис сгради. Предстои да се реализира първото студентско общежитие от контейнери. Създадени са проекти и за детски градини, домове за възрастни хора и други. Скоростното изграждане на тези постройки е и рационално разрешение на проблема с настаняване на хора, чиито къщи са пострадали при природни бедствия.

Един от двигателите на мащабния проект Звезделин Минчев твърди, че новата технология позволява да се вдигнат сгради до 9 етажа, които са изключително функционални и икономични. Бързият строеж на сградите гарантирал и бърза възвръщаемост на инвестициите, обяснява той.

Издръжливостта, пожарната безопасност и малкото средства, нужни за поддръжка, са сред многото предимства на инициативата. Сградите ще бъдат изключително енергийно ефективни, като разликата в сметката за ток за апартамент със същите размери и условия като стандартния, ще е повече от двойно по-ниска. По отношения на земетресенията - една сграда на 9 етажа издържа 9 степен трус.