Само за два дни облигационната емисия на община Варна бе изкупена от 6 институционални инвеститори в максималния й размер от 3 милиона евро. Това съобщиха от инвестиционния посредник “Юнити инвест 99”, цитирани от Днес+, като по-късно новината бе потвърдена и от Общината.

Заемът ще бъде обявен официално за изкупен, след като в посредническата фирма получат потвърждение от община Варна за това, че парите са постъпили в банковата и сметка.

Според “Юнити инвест 99” срокът, за който е изкупен варненският облигационен заем е рекорден. До момента няма друг такъв случай на българския капиталов пазар, твърдят от фирмата. От там съобщиха още, че всички инвеститори са български. Дори след изкупуването на облигациите, днес обажданията във фирмата продължават.

Варненският кмет Кирил Йорданов потвърди пред репортер на "ДНЕС +", че знае за добрата новина, но утре ще разполага с повече подробности по сделката. Последната част от облигационния заем е била изкупена от "РайфайзенБанк-България". Фирми от Клуб "Възраждане" са придобили друга част от заема, потвърди г-н Йорданов.