Близо 62 млн. литра вино с добри качествени показатели се очаква да изнесе страната ни предимно за Полша, Румъния и Русия. Това съобщи министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, който направи ритуално зарязване на масивите на Института по лозата и виното в Плевен, съобщават от ведомството.

Близо 60 566 000 литра вино сме изнесли през 2015 година. Близо 60 000 хектара са засадените с винени лозя площи у нас. Всяка година те се увеличават. Бозуков отчете, че през 2016-а се наблюдава ръст в сравнение с предходни години. Произведени са 128 млн. литра вино.

От своя страна шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев коментира, че страната ни заема достойно място на винената карта на света. Агенцията ще бъде съорганизатор на 40-ия Световен конгрес по лозарство и винарство и на 15-ата Генерална асамблея на Международната организация по лозарство и винарство OIV от 29 май до 2 юни.

21 сорта поддържа Институтът по лозата и виното в Плевен. 15 от тях са винени, а 6 - десертни. Директорът на научното звено към Селскостопанската академия проф. Иван Пачев обясни, че четири нови сорта са подадени в момента в Изпълнителната агенция по сортоизпитване апробация и семеконтрол. Те са един винен и три десертни.