правителство България ще може да експлоатира блокове 3 и 4 безпроблемно до момента на присъединяването си към ЕС (евентуално началото на 2007 г, бел.ред.).

Това заявява правителственият говорител Димитър Цонев, коментирайки приемането от страните-членки на ЕС окончателния доклад на Групата по атомните въпроси за извършената през ноември миналата година партньорска проверка на безопасността на двата малки блока - 3-ти и 4-ти, на АЕЦ “Козлодуй”.

Докладът констатира, че страната ни е изпълнила адекватно всички препоръки, отправени от Съюза през 2001-ва и 2002-ра година, за подобряване на безопасността на споменатите блокове, припомня Цонев.
Същевременно в документа е записано, че заключението за изпълнението на препоръките се прави при изричното разбиране, че поетите ангажименти за извеждане от експлоатация на малките реактори ще бъдат изпълнени, се казва още в изявлението на Димитър Цонев.

Изпълнението на препоръките на ЕС от юни 2001-ва година беше задължително условие, за да могат 3-ти и 4-ти блок да продължат да функционират, макар и само за ограничено време.
В същото време със затварянето на глава “Енергетика” българското правителство успя да гарантира и бъдещото нормално функциониране на големите 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, подчертава правителственият говорител.
По думите му постигнатите от това правителство договорености с ЕС гарантират свободно развитие на ядрената енергетика в България и в частност дават възможност да бъде изградена АЕЦ “Белене”.

В резултат на всичко това, и като се има предвид, че от първи май 2004-та година България ще преговаря вече не с 15, а с 25 държави-членки на ЕС, всеки опит за допълнително предоговаряне на постигнатото вече по глава “Енергетика” със сигурност ще отложи за неопределено бъдеще присъединяването на България към ЕС, заключава говорителят на Министерски съвет.