Мехмед Дикме Правителството прие стратегия за развитието на тютюнопроизводствто до 2007 година. Основната цел за стратегията за този период - докогато се предвижда България да се присъедини към Европейския съюз, е у нас да се произвеждат над 77 хиляди тона суров тютюн, каза земеделският министър Мехмед Дикме. Той поясни, че това е изцяло нова стратегия за отрасъла, засяга всички произходи тютюн и тяхното нарастване, увеличаването на минималните изкупни цени като подкрепа на държавата до влизането ни в Европейския съюз.

В стратегията са заложени компонените за експорт на тютюн до 2007 година. Там се предвижда средният годишен експорт да възлиза на над 45 хиляди тона. Освен това се предвижда и до над 30 хиляди тона да нарастне производството на цигари годишно, от които по-голямата част да са за вътрешна продажба, но да нарастне и износът.

Според министър Дикме така ще се решат всички проблеми на тютюнопроизводството у нас, а параметрите, по които е изготвена стратегията, са курс на долара 2 лева и инфлация от 4 процента годишно. Ако има драстични промени в тези параметр, ще се наложат и съответните корекции.

На въпрос дали тази стратегия ще повлияе на сделката по продажбата на “Булгартабак”, Мехмед Дикме отговори, че тя няма да има никакво влияние върху преговорите за приватизацията на “Булгартабак”.