Ники Василев Решението на комисията за регулиране на съобщенията е стъпка напред към даването на лиценз за трети GSM оператор без търг или конкурс. Това коментира вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Николай Василев в Македония, където е на еднодневно посещение.

Припомняме, че след свое заседание, приключило късно снощи, Комисията за регулиране на съобщенията поиска от няколко ведомства информация, която е необходима за окончателното решаване дали трети GSM лиценз може да бъде даден без конкурс.

Още през следващата седмица Министерски съвет ще приеме нова тарифа за изчисляване на цената на лиценза за трети GSM оператор. Тя вече е готова, съгласувана и внесена в дневния ред на предстоящото правителствено заседание, каза министър Василев.

Промяната се налага, след като по сега действащата тарифа таксата за лиценза е 72 000 лева, а не 54 млн. лева – сума, за която беше преговаряно с купувачите на БТК “Вива Венчърс”, съобщи пратеникът на “Дарик радио” в Скопие.

Василев съобщи, че Министерството на транспорта и съобщенията спешно променя наредбата, която дефинира различните видове мобилни услуги.
Комисията за регулиране на съобщенията е поискала от министерството определяне на същността на GSM услугата, за да прецени дали няма конфликт със Закона за далекосъобщенията, който не позволява оператори, които са свързани лица, да бъдат лицензирани за услуга от един и същи тип, а БКТ има акции в “Мобиком”, който също предоставя мобилна гласова услуга.