Министерски съвет оттегли решението си, с което дава разрешение на Шеврон да проучва за шистов газ у нас.
Това обяви Трайко Трайков след днешното заседание на министрите.

Шеврон ще има право на конвенционално проучване на конвенционален нефт и газ поясни Трайков. Компанията няма да използват спорната технология хидрофракинг.

Правителството обаче си оставя вратичка - ще може да се възобнови проучването на шистов газ със спорната технология, когато има убедителни доказателства, че няма да има вреди за околната среда.

Това спиране на процеса наистана ще е временно, след като снощи станаха ясни параметрите на мораториума, подготвян за шистовия газ.
Той ще действа само докато бъде приет законът за опазване на околната среда, изискващ ОВОС.

Ведомството на Трайков прочело само половината от анкетата за шистовия газ.
Още...

Разбира се, че на дневен ред ще изкараме темата, когато напредне дебатът и в рамките на ЕС, в ЕК, в генералните дирекции "Околна среда", "Енергетика" и развитията в отделните страни, които прилагат този метод, поясни министър Трайков.

100 разрешения, по думите му, са издадени в Полша за проучване на шистов газ. Там дори от някои сондажи се добива шистов газ. Затова и енергийният министър очаква в следващите месеци да има нови подробни данни за влиянието на технологията върху околната среда.

Все още не е разговаряно с Шеврон за днешното правителствено решение. Предстои компанията да бъде уведомена.
Трайчо Трайков поясни, че Шеврон в бъдеще ще може да проучва шистов газ, но това ще стане, когато технологиите се развият или когато има огромен по обем научен материал за ефекта върху околната среда от хидрофракинг.

Стана ясно още, че кабинетът не е очаквал темата за проучването на шистов газ да стигне до такива размери и масови протести. Трайков обаче е категоричен, че дебат за шистовия газ у нас трябва да се проведе.
В много страни има парламентарни комисии, които проучват въпроса с шистовия газ и влиянието му върху природата и човешкото здраве. В нито една страна тези комисии не са излезли с окончателно заключение, поясни министърът на икономиката.

У нас, според министъра, няма комисия, която да се произнесе за влиянието на хидрофракинга върху околната среда.

Затова и той предложил на депутатите да си направят комисия или работна група, която да проучи въпроса.
В икономическата комисия на НС "прегърнали" идеята му. Работна група към комсиията ще анализира в разумен срок цялата налична научна документация по въпроса.
Целта, по думите на министъра: "За да може на някакъв етап да бъде взето информирано решение".