Бира Министерски съвет одобри промени в Закона за акцизите.

С тях бяха увеличени акцизите на спиртните напитки и бирата, които влизат в сила от началото на 2005 година.
Акцизът за спиртните напитки е увеличен от 5 на 7.5 стотинки за алкохолен градус, а увеличаването на ставката за бирата ще е от 1.05 лева на 1.50 за хектолитър.
С новите акцизи цените на спиртните напитки ще се увеличат с 18 на сто, а на бирата – с 6 процента. Така бутилка ракия от 0.700 литра поскъпва средно със 70 стотинки, а бутилка бира от 0.500 литра – ще купуваме с около 2.5 стотинки по-скъпо.


От това се очаква в бюджета за 2005 година да влязат 40 млн. лв. повече приходи.

В закона за акцизите беше записано и вътрешно ребалансиране на акциза на цигарите.

С промяната цигарите марка Victory ще поевтинеят с 5 стотинки, прогнозират от финансовото министерство. Марка Средец ще се увеличи с 2 стотинки на кутия, а цената на Marlboro ще падне от 4.20 лева на кутия – на 3.70 лева.

Правителството ще утвърди и устройствен правилник за Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, както и устройствен правилник за Българската агенция по инвестиции.

Министрите ще разгледат и проект на постановление за приемане на програма за действие и финансово осигуряване на председателството на България на ОССЕ и участието й в Тройката на организацията.

Кабинетът ще гласува и създаване на междуведомствена експертна група за разработване на анализ за създаване на трудови съдилища, както и за разработване на концепция за законовата им уредба.