Милко Ковачев Компаниите “Онтарио Хайдро” и “SNC Lavalin” са партньори, които се интересуват от възможностите за инвестиции във ВЕЦ в България. Това стана ясно по време на разговора на министъра на енергетиката Милко Ковачев с държавния секретар на Канада за Централна и Източна Европа и Близкия Изток Гар Кнутсън, съобщиха от пресцентъра на енергийното министерство.

Двамата обсъдиха отново общите усилия за установяване на канадско дипломатическо представителство в България и възможностите, които дава наличието на голямата българска общност за развитие на двустранните отношения.

Подчертана беше и изключителната активност на канадски компании за инвестиции в България.

По време на посещението си в Канада министър Ковачев се срещна и с канадския си колега Хърб Даливал. Двамата министри обсъдиха възможностите за двустранно сътрудничество в ядрената енергетика между България и Канада.

Милко Ковачев е на 4-дневно посещение в страната по покана на министъра на природните ресурси на Канада. До тогава ще бъде подписано споразумение за сътрудничество между двете страни в ядрената енергетика.

Министър Ковачев запозна своя домакин с възможностите за инвестиции в енергетиката на България.

В разговора беше обсъдена програмата за модернизация на АЕЦ “Козлодуй” и приватизацията на електро-разпределителните дружества.

Милко Ковачев благодари на помощта на Канадската агенция за международно развитие и проекта SEETEC за работата по подготовката за приватизация на някои ТЕЦ.

От своя страна канадските домакини представиха своята програма за развитие на ядрената енергетика и сътрудничеството си с Русия в изследвания как ядрени бойни глави от снети от въоръжение ракети да бъдат използвани за гориво на ядрени реактори.

Канада също изложи своите виждания за съхраняване на отработело ядрено гориво и посочи канду-реакторите като алтернатива за използване на горивото от блоковете на АЕЦ “Козлодуй”. Нова АЕЦ по CANDU-технологии може да бъде изградена за по-малко от 5 години.

Държавният секретар Гар Кнутсън и енергийният министър Хърб Даливал ще посетят България от 21 до 23 май 2003 година.