Катар проявява интерес за инвестиции и финансиране в 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е станало ясно по време на срещата на премиера Бойко Борисов с Негово Превъзходителство баща-шейх на Катар Хамад бин Халифа Ал Тани, съобщават от „Дондуков 1".

По време на разговорите Борисов е обяснил, че страната ни иска да изгради нова ядрена мощност в Козлодуй, на площадката на съществуващата атомна електроцентрала. Той е изтъкнал, че там имаме изградени мощности още през 70-те години на миналия век, което според него дава предимство да разполагаме с готова инфраструктура и подготвени ядрени енергетици.

Премиерът е подчертал пред Хамад бин Халифа Ал Тани, че първите 4 енергоблока са закрити предсрочно като условие за членството ни в Европейския съюз. След това е взето решение за изграждане на нов модерен реактор от най-ново поколение. По този начин, по думите на Бойко Борисов, ще бъдат задоволени енергийните нужди на страната и успоредно с това ще се покрият най-високите екологични критерии.

Борисов е обяснил още, че страната ни има подписано споразумение с американската компания „Уестингхаус" за доставка на реактор, но в момента търси стратегически инвеститор.

Припомняме, на 1 април Бойко Борисов призна, че подписаното от предишното правителство споразумение с „Уестингхаус" е било ненужно и му е създало много ядове. Тогава той подчерта, че компанията е добре дошла у нас, но като инвеститор, тъй като търговец ние нямаме възможности. На 31 март изтече споразумението между американската „Уестингхаус" и българското правителство за построяването на новата ядрена мощност у нас по технологията АР-1000, която ще струва 7.7 млрд. долара според базовата цена. С обяснението, че България няма необходимите средства, пред „Уеснигхаус" бе поставено условието да стане инвеститор в проекта.

Ден по-късно Уестингхаус Електрик Къмпани обяви, че въпреки изтеклия срок на споразумението за 7-и блок на „АЕЦ Козлодуй", ще продължат да се водят дискусии за нова структура и времеви период. Стана ясно обаче, че те ще се водят, визирайки нова структура и времеви период.

По време на срещата си с Борисов днес шейх Ал Тани е изразил интерес за енергийната стратегия на България и поискал да предоставим на Катар подробна презентация с информация за параметрите на проекта.

Двамата са обсъдили и възможностите за доставки на втечнен газ от Катар за България. Борисов е изтъкнал, че за страната ни е много важно да диверсифицираме доставките на газ. Той е отбелязал, че страната ни работи усилено по изграждането на интерконекторните връзки с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, с приоритет към връзката с Гърция. Бойко Борисов не е пропуснал да отбележи, че това ще даде възможност да внасяме газ от терминалите за втечнен газ на гръцкото крайбрежие, защото преминаването на газови танкери през Босфора е невъзможно на този етап.

Бойко Борисов и Хамад бин Халифа Ал Тани са се обединили около мнението, че задълбочаването на сътрудничеството в енергетиката е въпрос на взаимен интерес както между България и Катар, така и за Европейския съюз.

Ал Тани е проявил интерес и към Тракийското съкровище. Той дори е изявил желание в Катар да бъде представена българската изложба Епопея на Тракийските царе, става ясно още от съобщението на Министерския съвет.