оръжие Дописката в американското издание Saint Louis Today, уличаваща българската компания “Кинтекс” в инкриминиращи действия, не се основава на реални факти. Това е показала справката, предоставена от “Кинтекс” ЕАД за контактите на дружеството с американската фирма “Магуа индъстриз”, представлявана от Кийт Барански, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

Всички “събития и съмнителни факти”, изброени в статията, останаха недоказани през годините и тяхното упоменаване отново може да се приеме като злонамерени действия, се казва в съобщението.

Според предоставената справка, г-н Барански е установил контакти с “Кинтекс” през 1999 г., като се е обявил за представител на фирма, притежаваща лиценз за внос на стрелково оръжие и боеприпаси в САЩ. В резултат на проведените разговори през 2000 г. се сключва договор за доставка на пълнители за автомати “Калашников” АК-47. Това е станало, след като Барански е представил документи, доказващи, че има лиценз за внос на стрелково оръжие и боеприпаси в САЩ. Българските власти също са издали експортно разрешение и така сделката е била осъществена.

По-късно Кийт Барански е посетил още три пъти “Кинтекс”, но при проведените търговски разговори не се е стигнало до нова сделка и контактите с него са прекратени.

Считаме, че проблемите, възникнали поради недобросъвестни действия на американски граждани спрямо техните власти, следва да бъдат третирани изцяло като проблем на компетентните органи в САЩ. Съответните структури в България са действали професионално и добросъвестно, се казва в съобщението на МИ.