Желязко Христов КНСБ настоява до края на април да се подпише национално споразумение между правителството, работодателските организации и синдикатите. Това съобщи лидерът на КНСБ Желязко Христов по време на семинар в Мелник.

Организацията е изготвила свои предложения, по които да преговаря за политиката на доходите, осигуряването и социалното подпомагане, социалните аспекти на приватизацията и данъчната политика.

Христов посочи, че колкото повече се бави обявяването на процедурата за избора на управител на Националния осигурителен институт, толкова по-голям е рискът от създаване на напрежение в института и за забавяне на изплащането на пенсиите след месец април.

КНСБ настоява през следващата година да се въведе почасово отчитане на осигурителния стаж. Синдикатът предлага минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да се увеличи до 70 – 75 лева от 1 юли 2005, каза заместник-председателят на синдиката Пламен Димитров.

КНСБ предлага всички години, през които е осигуряван един човек, да се изчисляват с коефициент 1.1%, а не с 1%, както е сега при навършване на законово изискваната възраст за пенсиониране. Така ще се даде по-голяма тежест на осигурителния стаж при изчисляването на пенсията. Това означава всички часове положен труд над 8-часовия работен ден ще се считат за осигурителен стаж.

Изчисленията на синдиката показват, че ако се приложи този механизъм, ще се съкрати с пет години времето за пенсиониране за всички хора, които работят повече от 8 часа на ден през целия трудов период.