Около 250 млн. лв. годишно са необходими за увеличение на бюджетните заплати в пет сектора. Тази равносметка направи във Велико Търново председателят на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА. Той обясни, че предложението за увеличение на заплатите с 10 до 15 % ще бъде внесено в Националния съвет за тристранно сътрудничество до края на следващата седмица. То ще обхване между 170 000 и 200 000 от работещите с висше и средно образование в системата на здравеопазването, образованието, културата и администрацията на средно ниво.

КНСБ ще настоява правителството да излезе с позиция по този въпрос преди започването на преговорите за „Бюджет - 2015", категоричен е синдикалният лидер.

Пламен Димитров е на мнение, че има реална възможност за увеличение на заплатите и в частния сектор. Той посочи десет производства, в които през изминалата година е постигнат ръст, което може да бъде основание за увеличение на заплатите на работещите в тях.

До есента трябва да има становище на управляващите и по отношение на предложените промени на Трудовия кодекс. Димитров открои промяната, свързана с криминализиране на умишленото неплащане на заплатите и осигуровките от страна на работодателите.
Синдикатите предлагат промени в пет закона, които ще дадат възможност на работниците да поискат несъстоятелност на работодателите, при неизплащане на трудови възнаграждения или да бъдат овъзмездени от други корпоративни активи на съответното предприятие.

Във Велико Търново Пламен Димитров присъства на заседание на Регионалния съвет на КНСБ.