Желязко Христов Да се увеличат с 10% всички работни заплати от 1 октомври тази година и да нарастват с 20% всяка година до 2006, настоява КНСБ. Това съобщи председателят на синдиката Желязко Христов след консултативна среща за стимулиране на социалния диалог.

В срещата, организирана от министъра на труда и социалната политика Христина Христова участваха национално представените организации на синдикатите и работодателите.

Минималната работна заплата от 1 октомври да стане 130 лева, а от Нова година да нарасне на 150 лева, настояват от КНСБ.

Синдикатът предлага също да се намали данъкът върху социалните разходи от 20 на 15 процента, да се освободят ваучерите за храна от социални осигуровки и Данък “Общ доход”, както и да падне ДДС върху цените на хляба, млякото и млечните произведения на 10%.

Д-р Христов припомни готовността на синдиката за есенни протести, но подчерта, че имат и готовност да преговарят с правителството.

На днешната среща социалните партньори са договорили започването на дебати за трудовите съдилища, пенсионната система и бюджета на Националния осигурителен институт, съобщи министър Христова. Социалното ведомство ще организира и дискусии за намаляване на работната седмица, каза още тя.