На фона на активната размяна на мита между САЩ и Китай върху вноса на различни стоки, стои въпросът колко точно голям е импортът на водещите икономики в света. По отношение на тези две страни, Щатите остават най-големият пазар на света, като вносът там е за значително по-голям като сума, отколкото този в азиатската държава.

Според данни на Световната търговска организация през 2017 година импортът на САЩ е в размер на 2,409 трилиона долара, което прави 13,4% от общия в глобален мащаб.

В същото време този на Китай е в размер на 1,842 милиарда долара или 10,2% от общия. Нещата обаче биха изглеждали по-различно, ако се добави и вносът на Хонконг, който е в размер на 590 милиарда долара.

Сред страните, които са пряко засегнати от новите мита на Белия дом, е и Германия. Първата по големина икономика на Стария континент е на трето място в света по отношение на вноса, като за 2017 година там импортът е бил за 1,167 трилиона долара.

В топ 5 на най-големите вносители в глобален мащаб влизат още Япония и Великобритания със съответно такъв от 672 и 644 милиарда долара.

Сред десетте държави, чийто импорт е най-голям, са още Франция, Холандия, Южна Корея и Италия.

В Източна Европа най-голям внос има Полша - 230 милиарда долара. Тези на Чехия и Унгария е за съответно 162 и 107 милиарда долара. Импортът на България е за 34 милиарда долара, което е по-малко от този на Румъния и Гърция, които отчитат такъв от съответно 85 и 57 милиарда долара.

Courtesy of: Visual Capitalist