В река Дунав край Свищов е заседнал плавателен съд. Причината е ниското ниво на реката, съобщават от „Параходство българско речно плаване". В момента се водят разговори с ръководството на кораба за излизане от ситуацията.

Директорът на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав" Павлин Цонев информира, цитиран от Дарик, че нивото на реката при Русе днес е 125 см и продължава да спада.

Въпреки ниското ниво, е регистриран само един праг - при Белене. Там критичният участък е с дължина около 20 км и се наблюдава непрекъснато от няколко седмици, обясни Цонев.

В района е разположен хидрографският кораб „Вит", който прави измервания. Целта е да се предоставя навременна и точна информация на корабоплавателите.

Павлин Цонев посочи, че удълбочаване на критичните зони не може да се говори. Единственото, което се правило, било корекция на фарватера.

В другите критични участъци - край островите Батин, Вардим, край с. Попина също редовно се правят замервания. Подобряване на ситуацията не се очертава, защото в горния участък на Дунав валежи не се очакват.

Павлин Цонев информира още, че по новите оперативни програми се кандидатства за драгажно оборудване, което да помага в подобни ситуации. Доставката му обаче се очаква след 2-3 години.