Корупция и бюрокрация възпрепятстват развитието на бизнеса в България стана ясно по време на форума "Бизнес климатът в България - точка на размразяване", организиран от "Движение България на гражданите" и Реформаторски блок, с подкрепата на фондация "Конрад Аденауер", който се проведе днес в София.

Друго затруднение за бизнесмените е и липсата на правосъдие.

На форума участваха представители на десни политически партии, на работодателските организации, на международни търговски камари и на бизнеса.

Въпреки многото плюсове на България все нещо не й стига, за да достигне добри икономически нива. Това заяви зам.-председателят на ДБГ - Даниела Везиева.

Сред основните препятствия Везиева изтъкна достъпът до пазара и неизползването на технологиите и иновациите. По думите и образованието е основен проблем. Трябва образователният процес и бизнесът да се срещнат.

Тя подчерта, че това, че минималната работна заплата расте, не означава, че доходите на хората се увеличават. Зам.-шефът на ДБГ добави, че огромен проблем е и непрекъснатата промяна на правната рамка, което затормозява правенето на бизнес у нас.

Електронно управление, увеличението на доходите и предвидимо държавно управление, за да може бизнесът да е спокоен за своето развитие за поне 10 г. напред. Това било нужно, за да излезе бизнесът от "точката на замръзване".

Торстен Гайслер, ръководител на фондация "Конрад Аденауер" за България, определи България като привлекателно място за правене на бизнес.

Членството на страната в ЕС, липсата на мита, по-ниските данъци, ниската инфлация, фиксирания курс към еврото, географското положение на страната са сред причините България да добро място за бизнес. Той обаче подчерта, че корупцията, бюрократичната система, бавната администрация са част от проблемите, пред които се изправят чуждестранните инвеститори в България. По думите му данъчните власти у нас също създават множество проблеми на инвеститорите. Предприемачите се оплакват от начина на възлагане на обществени поръчки. Тази теза подкрепи и президентът на Италианската търговска камара в България - Марко Монтеки.

Няколко фирми държат инфраструктурата у нас, критикува Монтеки. По мнението му много чуждестранни компании имат проблем с участието в обществени поръчки. Това било мястото за намеса на държавата.

Отстрани България изглежда стабилна, изтъкна бившия министър на икономиката Николай Василев и допълни, че от най-задължените държави вече е сред страните с малки дългове.

По всички показатели преди 13 години бяхме по-добри от Румъния, а сега те ни изпреварват и това е наш, а не техен проблем, отсече Василев.