Козунаци менте, които са на половин цена, вече заливат пазара две седмици преди Великден, предупредиха хлебопроизводители, цитирани от БГНЕС.
В по-евтините продукти няма мляко, захар и яйца, каквито са задължителни за традиционния сладкиш, съоб.
Оригиналните съставки са сменени с козуначен микс, който се внася от Румъния или Гърция. В него има единствено оцветители, подсладители и консерванти, които просто се смесват с вода, за да се получи нещо подобно на оригиналното тесто за козунак. Според хлебопекарите ментето не е опасно за здравето, но вкусът му няма нищо общо с този на българския козунак.
От Агенцията за безопасност на храните уверяват, че предпразнично ще бъдат извършвани щателни проверки за качеството на храните. При една от тези инспекции в Пловдив били издадени предписания да се повиши хигиената в цехове за производство на хляб и хлебни изделия. Във вторник там приключи проверка на фурните преди предстоящите великденски празници.
bah
на 06.04.2014 в 06:24:41 #3Оригинален козунак в България няма от години и продавания е опасен за здравето
Steffen
на 06.04.2014 в 06:05:36 #2halo
на 05.04.2014 в 15:45:14 #1А колко ще струва "оригиналният" козунак? Да не забравяме и че "Ден година храни"... Яйцата "менте" и боите "менте" са си направо подробности !