Трансформаторно масло е източено от работещ трансформатор на ЧЕЗ Разпределение България в с. Волуяк. Вследствие на кражбата се е разразил пожар, изгорели са трансформаторът и цялото оборудване на трафопоста, съобщават от ЧЕЗ. Вандалският акт е извършен днес.

Част от подстанция „Илиянци" е била изключена. Мярката се е наложила, за да се осигури безопасна работа на пожарникарите. В резултат на това 1500 клиенти на компанията от селата Волуяк и Мрамор, както и индустриалната част на столичния квартал „Илиянци" са останали без ток за близо 70 минути. Без електрозахранване продължават да са около 60 потребители във Волуяк, включително ЖП гарата в селото.

Аварийните екипи на ЧЕЗ Разпределение България работят усилено по подмяната на трансформатора и възстановяване на повредените съоръжения. Ще бъде направено всичко необходимо, за да приключат още тази вечер.

Директорът „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България Виктор Станчев призова за по-строг контрол чрез законодателни мерки, които да ограничат подобен род кражби. Той подчерта, че те ощетяват не само компанията. Станчев посочи като пример кражба от преди няколко дни, която остави десетки клиенти на ЧЕЗ в село Мировяне часове без ток.

Това са посегателства срещу хората, срещу тяхното нормално ежедневие, срещу възможността да инвестираме средствата за възстановяване на щетите в тяхното по-добро обслужване. А един пожар може да има и много по-сериозни последствия", каза още Виктор Станчев.

От началото на 2014 г. до момента са повредени 75 трансформатора от кражби на трансформаторно масло. Подмяната на един трансформатор струва между 10 000 и 30 000  лева.

Клиентите на ЧЕЗ могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес zaklienta@cez.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010 на цената на един градски разговор от цялата страна.