Около 100 домакинства, клиенти на ЧЕЗ, останаха без електрозахранване заради кражба на трансформаторно масло. То е било източено рано тази сутрин от работещ трансформатор  на компанията на ул. „П. Венков" в столичния кв. „Требич", съобщават от ЧЕЗ.

Директорът „Експлоатация и поддържане" в ЧЕЗ Разпределение България" Виктор Станчев обясни, че около 6.30 часа сутринта е подаден първият сигнал до компанията. От ЧЕЗ са реагирали незабавно и работят за възстановяване на електрозахранването на жителите на кв. „Требич". Органите на реда също за уведомени.

„За съжаление при подобна кражба трансформаторът аварира и трябва да се подмени. Работим по най-бързия възможен начин, но неудобството на хората, които остават часове без ток, няма как да бъде компенсирано. Надяваме се да успеем да се справим с подмяната на трансформатора около 13.00 ч.", допълни Станчев

От началото на годината до момента са източени 42 тона трансформаторно масло от съоръжения на компанията. Подмяната на увредени при кражба трансформатори ощетява не само компанията, но и клиентите на ЧЕЗ. Трансформатори от типа на повредения в кв. „Требич" струват между 15 000 и 20 000 лева. При други обстоятелства тези извънредни инвестиции биха могли да се използват за развитие на мрежата и подобряване на услугите.

ЧЕЗ призовава за по-строг контрол чрез законодателни мерки и по-голяма обществена нетърпимост към този вид престъпления. Клиентите на компанията могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес zaklienta@cez.bg, в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010 на цената на един градски разговор от цялата страна.