Постижение на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) е приемането на промени в Закона за енергетиката, с които са се елиминирали "определени дефицити".
Това заяви в студиото на БТВ председателят на организацията Кирил Домусчиев, който предупреди, че КРИБ няма да допусне да се оказва натиск върху правителството да се спрат реформите и да се върне статуквото.

"Сега разбираме, че започва да се оказва много масиран натиск върху правителството. Заплашват да излязат на стачки и да се върне статуквото. КРИБ няма как да го допуснем. Затова писахме писма, в които обявихме, че ако правителството даде заден на реформата под шантажа и под елементарен уличен натиск и ако изкарат 3000 служители, ние ще изкараме 10 000. Няма да допуснем под натиска на енергийни олигарси една започнала реформа да се провали", каза Домусчиев. По думите му окаяното състояние, в което се намира секторът, се дължи на съществуването на олигарси и липсата на реформи.

Домусчиев заяви, че от КРИБ работят добре с правителството, което в момента е достатъчно стабилно, тъй като разчита на широка коалиция. По думите му бизнесът работи поотделно много добре с отделни министри и няма усещане за партиен натиск.
Кирил Домусчиев посочи като пример министъра на икономиката Лукарски, но допълни, че няма да го дава за пример, тъй като "самият започна да се притеснява, че много го хвалим".

По въпроса за наличието на олигарси в организацията, която ръководи, нейният председател бе категоричен, че тякъв няма.

"В КРИБ няма структури, които бих могъл да опиша като олигархични. Познавам едрия бизнес в България и сред нашите членове няма такъв, който да опишем като олигарх", каза Домусчиев. По думите му неслучайно Цветан Василев никога не е бил член на КРИБ и винаги е работил срещу КРИБ. "Това е един пример как КРИБ стои настрани от олигархията."

Кирил Домусчиев наблегна на нуждата от реформи, за да може България да стане привлекателна за чужди инвеститори.

"Няма ли среда за нормално правене на бизнес, няма как да стане. Като няма правов ред и като могат да се уреждат нещата по един или друг начин, като се потъпква конкуренцията, като в техни ръце (на олигарсите - бел. ред.) са държавни ресурси, това им дава тази възможност. В една нормална държава няма как да има олигарси".