Преговорната глава “Конкуренция” ще бъде затворена, когато има резултат от въведеното законодателство, свързано с нея. Това каза министърът на европейската интеграция Меглена Кунева, която се завърна от Австрия, където участва в международен форум, организиран от Пакта за стабилност.

Пред външния министър на Австрия Кунева е представила постигнатото по преговорните глави “Правосъдие” и “Конкуренция”. Главата за конкурентноспособността на българската икономика е една от най-важните и затова цялото законодателство, свързано с нея, трябва да бъде въведено преди влизането ни в Европейския съюз, каза тя.

Министър Кунева допълни, цитирана от Дарик Радио, че откъм законодателни промени вече всичко е направено, но предстои изграждането на много активен административен капацитет. Много работа в това отношение трябва да извърши Комисията за защита на конкуренцията, решенията на която се изпращат в Брюксел.

Комисията ще има за задача да определи и как трябва да се получават държавни помощи. Отпускането им за българските предприятия трябва да става по процедурите, описани в закона, посочи министър Кунева.

Тя съобщи също, че е готов планът за развитието на “Кремиковци”, който е одобрен и от Европейската комисия. Ръководството на металургичния комбинат също е съгласно с него, тъй като той съвпада с плановете за бъдещото развитие на компанията. Предстои Министерството на икономиката да изработи стратегия за развитие на отрасъла.