Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на размер на 64 080,00 лева на „Констракшън Груп България" ЕООД. Комисията е установила нарушение от страна на дружеството, съобщават от КЗК. В хода на проучването по преписката е установено, че ответното дружество, което продава в Република България строителни машини и оборудване с марка JCB, се представя пред потенциалните клиенти като официалния представител на Джей Си Бамфорд за България.

По този начин предприятието застрашава интересите на своите конкуренти на пазара на строителни машини и оборудване у нас - производителя на машините -  английското дружество J. C. Bamford Excavators Limited, и неговия оторизиран дилър „Си Ем Ел България" АД. Комисията постанови незабавно прекратяване на нарушението.

КЗК е установила, че „Констракшън Груп България" ЕООД се представя като компания, която е „дилър на технологичния лидер JCB". На сайта на дружеството са налични брошури в електронен формат, представящи техническите характеристики и възможности на предлаганите машини, на които дружеството се представя като „Вашият дилър на JCB", „представител за JCB".

При представянето на цялостната си дейност „Констракшън Груп България" ЕООД се асоциира единствено с продуктите на Джей Си Бамфорд, създавайки по този начин впечатление за свързаност с икономическата група на JCB.

Действията на дружеството са предприети в противоречие с добросъвестната търговска практика, имат заблуждаващ характер, създавайки у потенциалните потребители представата, че дружеството не само доставя строителни машини и оборудване с марка JCB, но и действа като официален представител (дистрибутор) с оторизиран сервиз. Създавайки впечатление за принадлежност към икономическата група на производителя, ответното дружество затвърждава у клиентите очаквания за спазване на стандарти за качество на стоките и услугите, изправно функциониране, поддръжка и сервиз, гарантирани от самия производител Джей Си Бамфорд.

В действителност „Констракшън Груп България" ЕООД извършва в страната продажба и предлага сервиз на строителна техника, носеща марката „JCB" не като оторизиран дистрибутор или сервиз на производителя, а като независим търговец, който поради липсата на договорни отношения с производителя, не може да осъществи посоченото от дружеството при представянето му гаранционно обслужване.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд, уточняват от КЗК.