Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на изпълнителния директор на „Мини Марица- изток" ЕАД, гр. Раднево, за прекратяване на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Доставка на зъбни маслени помпи за ТМО", в частта по обособена позиция № 1 - „Зъбни маслени помпи тип Caf", съобщи на сайта си Комисията.

Производството установи, че възложителят е прекратил процедурата с мотива, че има само една оферта, която отговаря на предварително обявените условия. За обособена позиция № 1 са постъпили 3 оферти, като двама от участниците са отстранени на етап разглеждане на техническите предложения и само един е допуснат до отваряне на плик № 3 „Предлагана цена".

КЗК счита, че основанието за прекратяване - наличието на само една оферта, отговаряща на изискванията в документацията, което води до липса на конкуренция между участниците, не е основание за задължителна отмяна на процедурата.

В конкретния случай конкуренцията вече е била реализирана с подаването на три оферти и отстраняването на две от тях не означава, че е допустимо процедурата да се прекрати поради липса на конкурентна среда. Следва също така да се има предвид, че крайната цел на една процедура е изборът на изпълнител и своевременното сключване на договор, допълват те.

С оглед липсата на мотиви за прекратяването на процедурата на основание чл. 39 ал.2 т.2 от ЗОП, КЗК счита, че допуснатият порок е основание за отмяна на решението на възложителя.