В лют спор и замерване с терминология се превърна участието на председателя на Сметната палата Лидия Руменова в сутрешния блок на БиТиВи, след като обвини управляващите, че се опитват да овладеят одитния орган и по този начин предизвика включване по телефона на председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

По думите на Руменова, Сметната палата по времето на първия мандат на ГЕРБ била едноличен орган и се оглавяваше от проф. Валери Димитров. Мнозинството, подкрепящо кабинета „Орешарски", промени модела, а с него - и ръководството на палатата.

Сметната палата в този си вид е най-професионалната досега", подчерта шефката на одитния орган, като изброи свои колеги с над 15-годишен стаж, с опит от предишния колегиален състав, както и преподаватели.

Руменова посочи, че откакто тя е в Сметната палата, никой не е бил назначаван или уволняван, въпреки че одит на администрацията е показал, че завареният щат е раздут.

Тя допълни, че 9-членният състав на палатата е успял да изпълни програмата си, както и част от това, което тричленката на проф. Димитров не е успяла. Така всички общини са със заверени финансови отчети, а в резултат на изпълнени препоръки Министерството на транспорта е събрало свои вземания за 5,6 млн. лева.

Повтаря се един модел на тричленка, който доказано не работи", категорична беше Руменова, която посочи, че отчетите на предишната Сметна палата са доказателство за това. Те били „като лексикон", като тричленката имала множество снимки с Менда Стоянова, председателя на НС Цецка Цачева и „първия партиен ръководител".

Руменова коментира, че заради стесняването на капацитета на Сметната палата, по времето на ГЕРБ тя била само „помощник на разпределителите на средства" и одиторите с месеци оправяли счетоводството на одитираните, като така 51% от тях били ангажирани с несвойствени дейности.

Още по това време 61% от работещите в Сметната палата заявили, че работят под политически и административен натиск, допълни Руменова.

По думите й от ГЕРБ вече са съобщили, че Сметната палата ще има 4 дирекции, което нямало как да се знае, ако одитният орган вече не е овладян.

Руменова посочи, че общините с бюджет до 10 млн. лева (61% от общия брой) ще са извън обсега на Сметната палата, като така има риск за активи от порядъка на 6 млрд. лева и бюджет 800 млн. лева.

Тя предупреди, че има и риск за европарите, тъй като вече нямало възможност за контрол над изпълнението по програми и проекти.

Целта е да се създаде един напълно подчинен орган", заяви Лидия Руменова, която посочи, че ГЕРБ вече са прекрачили независимостта на върховния одитен орган като са нарушили принципа на мандатността през 2010 г., а освен това и са лишили Сметната палата от финансова независимост.

Буквално независимият одит на бюджетни средства ще бъде ликвидиран", заяви тя. Според нея Сметната палата ще стане удобно място за назначения по партийна линия, като посочи, че по време на тричленката снахата на Менда Стоянова е била стажант-одитор.

Менда Стоянова се включи по телефона, за да сподели, че е впечатлена от некомпетентността на Лидия Руменова.

Шефката на бюджетната комисия в НС обясни специално, че проверката на програмите и проектите няма да бъде засегната от новия Закон за сметната палата, където била обяснена и структурата на одитния орган.

Отговорът на Руменова беше, че в законопроекта това не е записано ясно нито как ще се проверяват сметките от ЕС, нито колко дирекции ще има Сметната палата.

„Когато 2010 г. се смени Законът за Сметната палата, Народното събрание избра хора, работещи в Сметната палата - ако това са партийни назначения, те са на Тройната коалиция", заяви Стоянова, на което Руменова отговори, че всъщност предишният колегиален състав е бил назначен по времето на НДСВ.