Милен Велчев Министърът на финансите Милен Велчев одобри втория инвестиционен проект, при който ще се приложи специалната схема за начисляване на ДДС при внос на стоки.

Одобреният проект е на “Дружба” АД, гр. Пловдив. Инвестицията в завода за плоско стъкло е за изграждане на нова пещ и шест автоматични производствени линии и е на стойност 20 880 000 евро. Очаква се да бъдат разкрити 144 нови работни места. Стойността на вноса във връзка с чл.58а от ЗДДС е 34 549 737 лева.

Промените в ЗДДС, влезли в сила от 1 януари 2003 г., предвиждат специална схема за начисляване на ДДС при внос на стоки, свързани с инвестиционни проекти. Целта е подобряване на инвестиционния климат чрез създаването на възможност да се освободят оборотни средства на инвеститорите.

Вносителят ще начислява сам данъка по вноса, като в същия данъчен период ще има право на данъчен кредит за сумата на начисления данък. От схемата могат да се възползват регистрирани по ЗДДС лица, които нямат непогасени данъчни задължения и реализират инвестиционен проект, одобрен от министъра на финансите.

Очаква се в следващите дни одобрение да получи още един инвестиционен проект.