Търговците, които продават дюнери и пици край морето, извършват масови нарушения. Това са установили инспектори от Агенцията по храните при изненадващи проверки в Слънчев бряг, съобщава Нова телевизия.

Припомняме, миналата седмица инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните във Варна, Добрич и Бургас започнаха масирани проверки по морските курорти. Инспекциите са във връзка с летния туристически сезон и обхващат обектите от търговската мрежа и обществено хранене на територията на курортите, курортните селища и плажовете.

Акцията срещу временните обекти в Слънчев бряг е по сигнал от Съюза на собствениците в курорта. Те смятат, че голяма част от будките, които продават дюнери, пици и други закуски, нямат необходимите документи, нито пък разполагат с документация, която да удостоверява произхода на продуктите.

Инспектиращите първо преглеждат разрешителното за работа и здравните книжки на персонала. След това проверяват дали храните са етикетирани, дали се съхраняват при правилни условия, както и дали имат документи за произход и годност, обяснява д-р Красимир Колев от бургаската дирекция.

В един от обектите документи има, продуктите са съхранявани правилно, но не и сосовете на витрините. В друг павилион обаче нарушенията са много повече. Персоналът не може да покаже основни документи и здравни книжки. Месото за дюнерите е без необходимите документи за произход. Затова инспекторите забраняват да се използва и разпореждат да бъде унищожено.

В един обект върху бутилките на сосовете, които също са на слънце, са залепени стикери „мостра". Инспекторите обаче съставиха акт и за това, защото са категорични, че лепенката не може да ги заблуди, че сосовете не се ползват от клиентите.

Изненадващите проверки ще продължат през целия туристически сезон. Ще бъдат проверявани не само ресторанти, предлагащи ол инклузив, но и павилиони за продажба на дюнери и пици. Глобите за фирмите-нарушители са от 1000 до 1500 лева, а сигнал може да подава всеки, който забележи нередност.