Множество нарушения в такситата са били установени чрез проверки с таен клиент днес в няколко курорти по Черноморието. Проверките са провели инспектори под прикритие на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) съвместно с медиите и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация", съобщи ДАМТН на страницата си във Фейсбук.

Инспекторите са се качили на четири такситата като обикновени клиенти по маршрути: Равда - Несебър и Слънчев бряг - Несебър, като засичаха пътя, а съответно - и цената до крайната точка, където ги чакала журналистите.

На място представители на ИА "Автомобилна администрация" и ОД МВР - Бургас са установявали дали такситата отговарят на изискванията по Наредба 35 за функционалните и техническите изисквания към електронен таксиметров апарат с фискална памет.

Установено че, че две от такситата не са имали пломби на апаратите. Инспекторите са издали актове и предписания на три от четирите проверени автомобила.

Едно от такситата е возило пътници с изключен апарат и не е издавало бележка, а водачът на друго не е попълнил пътната си книжка.

Инспекторите са проверили и пет таксита на стоянката на входа на стария Несебър. Апаратът на едно от тях също не имал пломба.

След обяд „таен клиент" пътувал с такси и в Бургас - от болницата до ЖП-гарата. Апаратът също се оказал без пломба и без марка за залепване.

От проверени 6 таксиметрови автомобила на „Гаров площад" в Бургас, четири са били без пломба и марка на апарата, а единият апарат е бил и неизправен.

На всички нарушители са издадени актове, а апаратите са спрени от употреба до отстраняване на нередностите.

Днешният ден даде началото масови проверки, които ще продължат до края на сезона, каза председателят на ДАМТН Стефан Цанков. По думите му „близо една трета от такситата, с които пътуваме, ни удрят в сметката, посредством приспособления в апарата за отчитане на пробега".